0
0.00 лв.
10 правила при монтаж на кондензоотделител

При общуването ми с клиентите понякога установявам, че при монтажа на кондензоотделител потребителя допуска съществени грешки, поради недостатъчна информираност. Това, което най-често не се взема предвид е разстоянието между компресора, кондензоотделителя и крайната точка – инструментът. В тази статия ще наблегна на избора и монтажа на влагоуловител. За необходимостта от него вече писах в предишна тема:  Защо е необходим кондензоотделител?

10 стъпки за правилно монтиране на кондензоотделители F 180, FR180, F200, FR 200, както и моделите SA с автоматично източване:

  1. При въздушни компресори с дебит до 300л./мин., подходящи модели са филтрите от серия 180 на GAV (F180, FR180, F180 SA и FR180 SA). Обемът на чашката им е 30мл, а присъединителните размери 1/4“.
  2. При дебит на компресора от 300л./мин. до 600л./мин. използвайте някой от вариантите на серия 200. Те имат чашка с вместимост 50мл.и отвори с резба 1/2″.
  3. Ако Вашия компресор е с дебит по-голям от 500-600л./мин. трябва да използвате моделите от серия 300 на 1 цол: F300, FR 300 и вариантите с автоматичен дренаж F 300 SA, FR 300 SA.
  4. Избягвайте монтиране на кондензоотделител директно на компресора. При този монтаж около 70% от конденза се отделя в бутилката /ресивъра, около 10% във влагоуловителя и останалия конденз отива там, където не трябва.
  5. Трябва да се има предвид, че на всеки 10 метра по линията се образува конденз, затова монтажа при самия компресор няма да бъде ефективен.

И още …

6. Най-добър коефициент на полезно действие на отделителя е при монтиране непосредствено преди      крайното потребление, т.е. преди инструмента или машината. Например, ако имате изградена магистрала с 3 отклонения за инструменти поставете F или FR на всеки изход с разстояние до инструмента не повече от 10 метра.

7. В случай, че са спазени горните правила при монтаж на кондензоотделител, но се получава конденз при инструмента, поставете още един отделител или сменете със следващ по големина модел.

8. Преди монтажа трябва да се прецени дали да се ползва ръчен или автоматичен модел. При вариантите с ръчно източване трябва да се следи събраното количество в чашката и да се източва ръчно при необходимост или да се спира системата, при което ще се източи сам. В случай, че процеса не позволява прекъсване и няма кой да следи налягането трябва да се монтират моделите от серията SA с автоматичен дренаж.

9. След продължителна употреба и преди да се вземе решение да се монтира нов уред за кондензоотделяне, проверете състоянието на филтъра, който се намира в чашката. Неговото замърсяване и запушване може да доведе до намаляване на дебита или налягането.

10. Монтаж на модел с редуцир вентил/ регулатор. При ползването на различни пневматични инструменти, които изискват промяна на налягането е по-добре да монтирате подходящ модел с регулатор. Имайте предвид, че на всеки 10 метра налягането пада с около 0.6 бара. Ако не се налага постоянна промяна в работното налягане може да ползвате моделите без редуцир вентил.

Това според мен са 10 правила при монтаж на кондензоотделители, които ще Ви помогнат при избора и работата с тях.

 

Автор: инж.Иван Атанасов

X