0
0.00 лв.
Защо е необходим кондензоотделител?
Защо е необходим кондензоотделител?

Защо е необходим кондензоотделител при използването на компресор?

Начинаещият потребител на въздух под налягане задължително трябва да знае, че при работата на компресора се отделя конденз. Затова е необходим кондензоотделител. През зимата, както и през по-хладните месеци се отделя по-голямо количество. Това е неизбежно физично явление, което се получава в следствие на нагнетяването на горещ въздух. От компресорната помпа с температура понякога около 100° С, в по-хладния въздух на ресивъра (бутилката). Във въздуха има влага и при такива температурни разлики тя се отделя в ресивъра на компресора. Всяка бутилка има кранче за източване на конденза, което редовно трябва да се отваря.

Вредата от тази влага е, че пречи на смазването на вашите пневматични инструменти, което е основна предпоставка за тяхното повреждане. При боядисване попадат капки вода в боята, при което се получава некачествено боядисване. Същият неприятен ефект се получава при обдухване с пистолети за въздух.

Всички машини или 90% от тях, които използват въздух под налягане, са оборудвани с кондензоотделител (влагоуловител) и/или пневмоподготвяща група. За да се избегне вредата от конденза. Пневмогрупата се състои от кондензоотделител с редуцир вентил и омаслител.

Дотук накратко обяснихме какво трябва да знаем за образуването на конденз и ще препоръчаме схема за премахването му:

На избрано от Вас разстояние от компресора монтирайте кондензоотделител. Като е желателно неговата позиция да е в друга среда, различна от средата, в която работи компресора. Например: Ако компресора работи при 20° С и влагоуловителя се монтира близко или при същата температура. А въздуха се ползва на 10°С в друго помещение няма да има ефект. И така въпреки използването на кондензоотделител пак ще се получава конденз. Използвайте кондензоотделител, кондензотд. с редуцил вентил или пневмогрупа на възможно най-кратко растояние от използването на въздух. Ако не използвате изсушител, който е по–скъп и надежден вариант най–добре ползвайте първо кондензоотделител.  И непосредствено преди консумацията на въздух понижете налягането с кондензоотд. с ред. в–л или пневмогрупа.

И на края на тази статия имайте, предвид че на всеки 10-15 метра се получава конденз. Ето защо е необходим кондензоотделител да бъде монтиран спрямо работното място.

Кондензоотделителите на GAV Italy

Те се различават освен по размера на присъединителните отвори, а и спрямо дебита на въздух, който компресора дава. Всеки от тях има филтър, който улавя фини прахови частици и замърсявания над 10 µm и може да бъде подменен след износването му.
В следващата тема ще продължим в тази насока.

X