0
0.00 лв.
Смяна на пресостат на въздушен компресор
Смяна на пресостат на въздушен компресор

Смяна на пресостат на въздушен компресор, кога се налага:

По принцип действието на всеки пресостат на въздушен компресор е да включва и изключва електрическия мотор при достигането на определено налягане.
При монофазните компресори включването е на 6 bar и изключва на 8 bar. При трифазните включва на 8-9 bar и изключва на 9-11 bar.
Пресостатите са сменяеми (износващи се) части на компресора, защото пружината с течение на времето омеква и губи силата на натиск. Т.е. когато компресора започва да включва на 4-5 bar и изключва на 6-7 bar – пресостатът е за смяна. Случва се и скъсване на гумената мембрана и ако не може да намерите мембрана (рядко предлагат такива) пресостатът се сменя.

 

Проблеми при смяна на монофазен пресостат:

Няма да се спирам на електрическата част, защото това трябва да се изпълни от компетентен ел. механик.

Повечето проблеми идват от това, че по-старите и китайските компресори са с метални тръбички, които свързват пресостата с възвратния клапан.

Монофазни  пресостати

Повечето италиански монофазни пресостати не са с резбово притягане на тръба, а са за шлаух. Шлауха се поставя със силно притискане, а се изважда с натискане на металния пръстен, за да освободи цангата.
При смяна на пресостат се маха металната тръба и се заменя с шлаух 4х6мм. и метален О пръстен. Пръстена(уплътнител) служи за уплътняване на шлауха във възвратния клапан. Т.к. О пръстена на възвратния клапан остава на металната тръба при тази смяна.

Трифазни пресостати

Този проблем не съществува при трифазните пресостати. При тях трябва да изберете обикновен трифазен пресостат, който струва около 36,00лв. с четири отворa. Единият отвор служи за присъединяване към ресивъра. Останалите за предпазен изпускателен клапан, редуцир вентил, манометър и/или бърза връзка. Около 35,00лв  струва предлаганият от GAV с един отвор, само за присъединяване към бутилката. Също така се предлагат трифазни пресостати с амперова защита, с каквито се продават новите въздушни компресори. Те пазят мотора от изгаряне при проблеми с подаване на тока.

X