0
0.00 лв.
Проблем с въздушен компресор, какво да правим?
Проблем с въздушен компресор, какво да правим?

Проблем с въздушен компресор, какво да правим?

Няколко съвета как сами можете да направите лек ремонт при проблем с компресора:

Ако компресорът работи, но не вдига повече от 4-5bar:

Възвратния клапан

Проверете възвратния клапан. Той се намира монтиран върху бутилката и е свързан с тръба към помпата (главата). Развъртете срещуположния на входа към него край и проверете дали пружинката е цяла и има ли уплътнение. Ако липсва едно от двете – сменете клапана, за да решите проблема с въздушния компресор.

Компресорната глава

Отворете помпата отгоре и прегледайте внимателно гарнитурите. Ако има прогорена част между всмукателния и нагнетателния клапан сменете гарнитурата за да отстраните проблема.

Ресивър

Ако от бутилката (ресивъра) изтича заедно с конденз и масло, то времето на главата е изтекло. Може да се направи ремонт като се сменят сегментите, но това е временно решение, защото цилиндрите се износват, т.е. разширяват отвора.Ако има счупен клапан и не можете да го смените, то сменете цялата плочка с клапани за да отстраните този проблем с въздушен компресор.

Ако компресорът Ви е основно производствено съоръжение, то най-добре е да смените помпата (главата) с нова. Изборът на глава е според kW на ел.мотора. Допълнителни съвети за компресорна глава може да прочетете в статията: Избор на въздушна помпа, при невъзможен ремонт на старата.

Какъв компресор да изберем монофазен или трифазен ако разполагаме с трифазен ток?

При еднакви параметри монофазния е по-евтин,но понякога има проблем при стартиране на електрическия двигател, ако температурата в работното помещение е под 5 градуса или имате ниско напрежение на тока. Това обикновенно се случва през зимата. През топлите месеци няма да имате проблем.

Всички компресори BAMAX имат температурно реле. При прегряване електрическия мотор се изключва и като изстине можете да го рестартирате от блока, разположен върху него. Ако имате проблем с релето, можете лесно да го подмените срещу 10 лв.
Трифазният компресор няма тези проблеми и има електрическа /амперова/ защита , която предотвратява изгарянето на мотора при промяна на напрежението в електрическата мрежа.
Ако желаете да обсъдим определен проблем, моля пишете ни чрез Формата за запитване.

X