0
0.00 лв.
Защо е необходимо да използваме пневмогрупа?
Защо е необходимо да използваме пневмогрупа?

Защо е необходимо да използваме пневмогрупи? Необходимост или ненужен разход? С тази статия целя да бъда полезен на новите потребители и на тези с опит в използването на въздушен компресор. Също така и употребата на пневматични инструменти и машини.

Понякога оставам с впечатление от нашите клиенти, че приемат пневмогрупата като част от машината или машините. Ако нямат проблем с компресора или машината, изобщо не обръщат внимание на пневмогрупата.

А пневмогрупата е от особена важност при работата с пневматични инструменти, пистолети и машини.

Групата комбинира кондензоотделител, редуцир вентил с манометър и омаслител.

Омаслител

Омаслителят служи за омасляване на пневматичните инструменти и трябва редовно да се долива специално пневматично масло Sprintеr. Чрез регулатора на омаслителя може да регулирате количеството на маслото, което да достига до Вашия инструмент или машина. Омасляването на инструмента го предпазва от корозия, която се образува от конденза на компресора.

Кондензоотделител

Функцията на кондензоотделителя е да отнеме влагата и праховите частици от въздушния тракт, който използват компресора, пневматичния инструмент или машината. Така пречистения въздух предпазва от попадане на капчици вода в боята при боядисване. Особено важно е да се следи износването на филтъра, когато е замърсен (потъмнял) трябва да бъде сменен. С чувство за хумор аз ги питам дали редовно сменят филтрите и маслото на автомобила си.

Редуцир вентил

Чрез редуцир вентил се регулира налягането, в зависимост от техническите характеристики на инструмента, който използвате. В повечето случаи необходимото работно налягане на пневматичните инструменти е около 6 бара. За да регулирате налягането е необходимо да повдигнете черната капачка. Тя отключва механизма за намаляване или увеличаване на налягането. След постигане на необходимото налягане тя се натиска и по този начин отново се заключва.

  • При използване на пневматични инструменти е не само необходимо да използваме пневмогрупа, а е задължително.
  • Пневмогрупите удължават многократно живот на компресорите.
  • Пневмогрупите спестяват много средства.

Предимствата на пневмогрупите GAV, е че са изработени от метал. Имат метални протектори на чашката, които я предпазват от спукване или счупване. Предлагат се във варианти за компресори с дебит до 150л./мин., от 150л./мин. до 600л./мин. и с дебит над 600л./мин. Филтрите, с които са оборудвани могат да се подменят след износването им. Също така комплектите съдържат манометър и планки за закрепване на стената. Един от най – иновативните продукти на GAV Италия са сериите пневмогрупи с автоматично отделяне на конденза. Тяхното предимство е, че конденза се източва автоматично в процеса на работа на компресора или машината. В този случай отпада ангажимента да се следи нивото  на отделеното количество конденз

Имате въпрос, свържете се с нас.

X