0
0.00 лв.
Компресор и гайковерт на въздух - как да избера?
Компресор и гайковерт на въздух – как да избера?

Компресор и гайковерт на въздух – как да избера най-подходящите за своите нужди? Всички, които ползват въздушен компресор, професионално или за домашни нужди са наясно какви изключителни ползи има от тази машина. На пазара се предлага голямо разнообразие от инструменти, които се захранват със сгъстен въздух, посредством въздушен компресор. Такива са например – пневматични гайковерти, винтоверти, тресчотки, бормашини, нитачки и всякакви пистолети- за продухване, за боядисване, за миене, песъкоструйни и т.н. В тази статия искам да обърна специално внимание на пневматичните гайковерти със съвети при избора.

Kомпресор и гайковерт на въздух 2Компресор и гайковерт на въздух – съвместимост и основни параметри при избора

Гайковертът е инструмент, който служи за развиване и завиване на болтове и гайки, и естествено при избора на такъв инструмент имаме няколко изисквания, по отношение на това каква работа искаме да извършваме с него. Параметрите, на които задължително обръщаме внимания са: за каква големина на гайките и главите на болтовете е предвиден даден гайковерт. Дали ще развиваме ръждясали елементи, както и дали ще се използва непрофесионално в бита или професионално, например от автомонтьори.

Когато избираме гайковерт

Основно нещо, на което трябва да се  обърне внимание е силата на затягане (въртящ момент) измерено в Nm (нютонметри). Колкото е по-висок въртящия момент, толкова по-плътно ще се завие гайката (болта). За непрофесионална употреба или по-малки елементи, препоръчваме употребата на гайковерт с около 300Nm, каквито са AT0051 и AT0052. За по-големи и сложни елементи, например в изграждане на стоманени конструкции и скелета, в атомобилната индустрия или сервизи, строителство и т.н. гайковертът трябва да е със сила над 1000Nm.

Oборотите в минута (RPM) също са от съществено значение, но не толкова, колкото силата на затягане. В описанието на всеки от гайковертите, които предлагаме в нашия онлайн магазин може да получите тази информация. Всички пневматични гайковерти, които предлагаме са ударни. Ударните гайковерти са значително по-ефективни и няма гайка или болт, с която да не могат да се справят. Те са предпочитан избор за професионална работа, защото успешно развиват ръждясали елементи, а и завиват доста по-сигурно.

Имам компресор, трябва ми гайковерт

Основно значение при избор на гайковерт на въздух е с какъв компресор ще е захранен. Произвежда ли този компресор достатъчно дебит сгъстен въздух, който да захрани гайковертът? Затова в описанието на всеки пневматичен инструмент е посочен дебитът на въздух, обикновено обозначен в литри в минута (L/min). Всеки компресор произвежда определен дебит сгъстен въздух, а всеки гайковерт има определена консумация на въздух. По-мощните гайковерти имат по-висока консумация и обратното. Затова, ако имате компресор и знаете какъв е дебитът, който произвежда съобразете избора на гайковерт с това. В противен случай е възможно да си закупите гайковерт, който Вашия компресор да не може да захрани. Ако обаче Ви трябва гайковерт с повече мощ, но компресорът Ви няма този капацитет, помислете за закупуване на нов компресор.

Имам нужда от компресор и гайковерт на въздух, как да избера?

Както съм описал в една предишна статия, изборът на компресор зависи от производителноста му (изходящ дебит на въздух) и вида на захранващ ток, с който разполагате, както и големината на бутилката. Всеки компресор нагнетява поне до 8 бара, а гайковертите дори и Индустриалния гайковерт 1″ AT0308 , имат нужда от работно налягане 6 -8 бара. За по-дребни елементи и леки конструкции препоръчвам Гайковерти 3/8″ и 1/2″ модели: АТ0051 – 310Nm, AT0052 – 270 – 480Nm, AT0304 – 270Nm и AT0305 – 610Nm. Всички от изредените модели имат консумация до 100-120L/min, което означава, че могат да бъдат захранвани и от малки компресори с малък дебит, като например BX230/50 или 24 литровия вариант.

 

Пневматични гайковерти 3/4″ BAMAX АТ0306 – с мощност 1627Nm и AT0307 – със сила 1000Nm, имат нужда от 200L/min дебит, който всички бутални монофазни и трифазни компресори с ресивър над 100 литра, които предлагаме може произведат. За Индустриалния гайковерт 1″ AT0308 ще Ви бъде необходим компресор с по-висока производителност, която предлагат основно трифазните компресори с мощност над 4Hp и най-производителния от нашия каталог монофазен компресор BX49/270CM3

Насреща сме при допълнителни въпроси и нужда от повече информация.

инж.Иван Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X