0
0.00 лв.
Какъв компресор за боядисване?
Какъв компресор за боядисване?

Какъв компресор за боядисване да изберете от предлаганите в нашия онлайн магазин, зависи най-вече от това какво ще боядисвате и какъв пистолет ще използвате. Както знаете има съществена разлика между това да боядисаш цял автомобил или отделни елементи, метални изделия или огради, или пък мебели. След като имате потребност от въздушен компресор за боядисване значи сте наясно какво ще боядисвате и вече имате/сте избрали или предстои да изберете бояджийски пистолет. Друго, което разбира се има значение е тока, с който се захранват, т.к. компресорите, които предлагаме са трифазни или монофазни.

Полезни въпроси и отговори

От изложеното се открояват следните съществени въпроси, благодарение, на които ще сте по-наясно какъв компресор за боядисване е най-подходящ за Вас:

  1. Имате ли пистолет за боядисване или предстои да изберете?
  2. С какъв ток разполагате?
  3. С какво място разполагате?
  4. Компресорът ще захранва ли и други машини?
  5. Какъв е Вашият бюджет?

Дебит на компресора и бояджийския пистолет

Ако първо сте избрали бояджийски пистолет и търсите компресор, с който да го захраните значи трябва да обърнете внимание на дебитът въздух, който той консумира. Работното налягане на бояджийския пистолет има значение, но не толкова съществено, защото всички компресори вдигат до поне 8 бара и са оборудвани с редуцир вентил, с който да се регулира налягането до примерно 3-4 бара. Производителите на компресори посочват в техническите характеристики входящия дебит на въздух. Затова за да добиете по-точна представа дали конкретен компресор ще захрани Вашия пистолет е необходимо да приспаднете около 20-25% от посочените показатели.

С какъв обем да бъде бутилката

Обемът на ресивъра има значение за това с какъв запас ще разполагате и колко често компресорът ще се включва за да го напълни отново. Но пък и големината на ресивъра има отношение и за това с какво място разполагате.

Примерни предложения на компресор и пистолет за боядисване

Ще дам пример с пистолет Record HVLP, неговата консумация е 350-450л./мин. с работно налягане 2-3 бара. Този пистолет работи на принципа HVLP (High Volume, Low Presure) висок дебит, ниско налягане. За такъв тип пистолет компресорите, които обикновено предлагам на клиентите са:

 

Трифазен компресор 4Hp 270 литра

– монофазни:

  • Модел BX49/270CM3 – с мощност 3Hp , дебит 423л./мин. и ресивър 270 литра. Това е възможно най-мощния монофазен компресор, които произвеждат BAMAX.

– трифазни:

 

Друг пример са пистолетите RECORD 2000 с долно казанче и RECORD 2200 с горно казанче, които не работят на принципа HVLP и разходват по-малко въздух, като работят на по-високо налягане, а именно дебит 150-250л./мин. и налягане 4-8 bar. За този тип пистолети предлагаме:

– монофазни компресори:Комплект професионален бояджийски пистолет с допълнителна дюза

  • всички с мощност 3 Hp са с дебит 315л./мин. – 200 литра, 150 литра, 100 литра;
  • V – образните компресори с мощност 3Hp и дебит 340л./мин. – 100 литра ресивър и 50 литра

– трифазни компресори:

  • Всички трифазни компресор с мощност 4 Hp, дебит 541л./мин. – с ресивъри 270 литра, 200 лита, 150 литра и 100 литра.
  • Трифазните компресори с мощност 3 Hp са с дебит 315л./мин. – 200 литра, 150 литра, 100 литра;

В заключение напомням, че за качествено боядисване е изключително важно да се ползва добър филтър с влагоуловител. Повече за кондензоотделителите прочетете тази статия.

Ако не сте избрали пистолет и/или компресор и имате нужда от допълнителна информация и консултация се свържете с нас.

инж.Иван Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X