0
0.00 лв.
Компресор, основни правила при избора

Когато избирате бутален компресор е важно да обърнете внимание на дебита, не толкова на налягането и обема на ресивъра. Дебитът, който е посочен в каталога се отнася за входящ въздух. За инструментите и машините, които използваме трябва да определим изходящия въздух на компресора. Намаляваме входящия дебит на компресора с 20 – 30% и получаваме реалния дебит на въздуха. Ако дебита на  компресора е 300 литра, реално на изхода ще даде 200 литра в минута. В повечето случаи търговците предлагат компресори с малки глави/помпи/ и малък дебит,но с по-големи ресивъри/бутилки/,защото цената е по-ниска. Но ако изберете този вариант няма да получите необходимото количество въздух за работа на инструментите и машините. Обикновено при запитване за компресори първия ми въпрос към клиента е за какво ще се използва. С което целя да уточня какви инструменти или машини ще бъдат включвани към компресора. И на базата на тази информация предлагам най-оптималните варианти компресори.

качествен компресор
здрав компресор
надежден компресор

На пазара се предлагат бутални компресори с два вида глави /помпи/ – с чугунен блок или с блок от алуминиева сплав. И двата вида имат еднакъв срок на експлоатация.

По информация на производителя при по-високи външни температури или на работната среда компресорите с алуминиеви блокове са по-подходящи. Те имат по-добро охлаждане и другото им предимство е по-ниската цена.

Какъв компресор да изберем монофазен или трифазен ако разполагаме с трифазен ток?
При еднакви параметри монофазния е по-евтин, но понякога има проблем при стартиране на електрическия двигател. Това се случва, ако температурата в работното помещение е под 5 градуса или имате ниско напрежение на тока. С този проблем може да се сблъскате през зимата, но не и през топлите месеци. Всички монофазни компресори BAMAX имат термозащита, а трифазните компресори са оборудвани с пресостат с амперова защита. При прегряване електрическия мотор се изключва и като изстине можете да го рестартирате от блока, разположен върху него. Ако имате проблем с термозащитата на монофазния компресор, може лесно да го подмените срещу 12 лв.
Електрическа /амперова/ защита при трифазния компресор предотвратява изгарянето на електрическия мотор при промяна на напрежението в електрическата мрежа.


Ако желаете да обсъдим определен проблем, можете да ни пишете чрез формата в Контакти.

X