В тази категория  предлагаме голямо  разнообразие на възвратни и  предпазни клапани, произведени от GAV Италия.

Тези клапани са неизменна част от устройството на въздушните  компресори. Всеки компресор за въздух е оборудван с възвратен клапан и поне един предпазен изпускателен клапан.

Възвратни клапани

Други наименования на тези клапани са разтоварващи клапани или ревизионни клапани. Тяхната функция е  да не позволява въздуха от помпата към ресивъра да се връща обратно. Когато компресора работи въздуха преминава през клапана от помпата към ресивъра. Чрез изпускателния отвор, свързан към пресостата се освобождава останалото в тръбата налягане. По тази начин при стартирането на компресора няма налягане в помпата. Предлаганите възвратни клапани се предлагат  в различни размери от малки с резба 1/4″ до големи с резба  1 цол. Максималното им налягане е 16 бара. Изработени са от месинг и имат устойчиво уплътнение от Витон.

Предпазни клапани

Предлагаме два варианта изпускателни клапани – регулируеми и нерегулируеми. Нерегулируемите и сертифицираните са калибрирани заводски да изпускат налягане над 8,10,12 и 16 bar . Регулируемите са с диапазон на изпускане на сгъстен въздух 5-15 bar и 7 – 13 bar. Тези предпазни клапани се използват за сгъстен въздух, пара, инертни и охладени газове от група 2.

Основната функция на предпазните клапани е да се освободи повишеното налягане, ако не изключи двигателя на компресора. Причина за подобно превишаване е неизправност на един или няколко компонента на компресора. Нагнетяване на налягане над допустимата граница може да предизвика експлозия. Функцията на тези клапани е да предотвратят подобни инциденти, и да предпазят потребителя.

Предпазни клапани с различни присъединителни размери външна цолова резба: 1/4″, 1/2″, 3/8″.
Работното налягане е от 2 до 18 бара.
Те са на пружинен принцип и са сменяеми части на компресора. Тестването им и подмяната им е задължителна, т.к. основната им функция е предпазна.

Допълнителна информация може да прочетете в описанието на всеки отделен продукт.

Евростил 2003 е официален представител на  GAV Италия. Всички възвратни и предпазни клапани са изработени от висококачествени материали и са преминали необходимите тестове за сигурност и качество.