0
0.00 лв.
Използването на изсушители-защо и кога се налага?
Използването на изсушители-защо и кога се налага?
  • Използването на изсушители се налага при употребата на сгъстен въздух за захранване на машини. Използването на сгъстен въздух, както е известно е широко разпространено в индустрията и бита. Наред с преимуществата има и един съществен недостатък, широко известен, така нареченият конденз (вода във въздушния тракт). Получаване на конденз е неизбежен и нежелан ефект при производството на сгъстен въздух. С други думи при използването на всякакви компресори – маслени, безмаслени и винтови се налага отделянето и отстраняването на конденза.

За съжаление, наблюдавам неглежирането на този проблем, освен при бояджиите (особено на автомобили). Те са наясно, че при боядисване на детайл или цял автомобил след попадане на водни капчици се налага отново процедурата по чистене на нанесената боя, ново боядисване и т.н.

  • Искам да насоча вниманието на другите потребители, които не са малко. Например стоматолози и професиите свързани с тях, опаковъчни машини за хранително-вкусовата промишленост, химическо чистене, лазерно рязане и т.н. Основен проблем е, както споменах, че машините работят месеци и години без проблем, но в един “красив” момент, обикновено когато има спешна поръчка, те спират. Оказва се, че възлите, разпределителите и други части са затлачени от попадналия конденз и ремонта обикновено е продължителен, основен и скъп. При някои машини много скъп, от порядъка на десетки хиляди лева.
  • Гореописаните възможни проблеми отговарят на въпроса “Защо и кога се налага използването на  изсушители?”. Ние от фирма Евростил-2003 предлагаме изсушители хладилен тип марка BAMAX, произведени изцяло в Италия.

Начин на работа на изсушителите и монтаж

Важно е да се отбележи, че по време на работа на изсушителя, през определен период от време се получава едно съскане (изпускане) на въздух с конденз за 1-2 секунди. Той се отделя от задната част на корпуса посредством шлаух.  Добре е това да се има предвид, когато се избира компресор, т.е.  неговия дебита да е 10% по-голям от потреблението на машината, агрегата. След избора на компресор, следва избор на изсушител, което е много лесно. Той се избира, спрямо мощността на двигателя на компресора, т.е. kW или Hp трябва да съвпадат с тези на изсушителя. Друго важно при монтажа е, че изсушителя трябва да бъде монтиран възможно най-далеч от компресора, защото в изсушителите не трябва да влиза горещ въздух. Задължително се монтира кондензоотделител (влагоуловител) модел F180, F200, F300 или кондензоотделител с редуцир вентил (серии FR) на входа на изсушителя. Това се налага по две причини:

  • Първата е, че в тракта сгъстен въздух може да попадне боклук, парченца ръжда от ресивъра, които биват улавяни от филтъра на кондензоотделителя.
  • Втората причина е, че влагоуловителя премахва големия конденз около 80% и повишава качеството на изсушения въздух.

При нужда от допълнителна информация или консултация се свържете с нас на посочените телефони или заповядайте на място.

инж.Иван Атанасов

X