0
0.00 лв.
Винтови компресори - предимства и недостатъци
Винтови компресори – предимства и недостатъци

Винтови компресори – предимства и недостатъци в сравнение с буталните компресори.

Като начало искам да се спра на предимствата на винтовия компресор, като ги изброя и се аргументирам.

Предимства на винтови компресори

Спестява електрическа енергия

Коефициентът на полезно действие (КПД) при винтовия компресор е близо до 100%. Това е така, защото посочения дебит от производителя и търговеца е дебит изходящ въздух, а не на входящ, както при буталните. Ако избирате винтов компресор с дебит при 8 бара налягане – 1000л./мин., според неговата спецификация, то това е реалния изходен дебит, който произвежда. Например, ако в спецификацията на буталнен компресор е посочен дебит 1000л./мин., това е входящ дебит и тогава на изхода, дебита, който ще получите е около 700- 800л./мин., според налягането. Така лесно може да си направите сметка, че спестявате около 20-30% електрическа енергия.

По-ниски нива на шум

Нивото на шум при винтовите компресори е в границите на 68-72dB. В сравнение отново с буталните компресори, където нивото е около 90-92dB. Не се заблуждавайте по малката разлика в числата, защото разликата е доста осезаема. Това предимство позволява винтовият компресор да бъде разположен на по-близко  място до работната станция. Което пък спестява дългите пневматични магистрали и възможните загуби на въздушен поток.

Безопасност на труда

При винтовите компресори по време на работа на компресора, нараняване на работника или специалиста при пряк контакт, клони към нула. За сравнение при буталните компресори, където има въртящи части, въпреки предпазните решетки и т.н.

Дълъг експлоатационен живот

Животът (продължителността на работа) на винтовия компресор е в пъти по-дълъг от този на буталните компресори, при правилна експолоатация и обслужване.

И понеже тази статия се казва Винтови компресори – предимства и недостатъци, това налага да посоча и недостатъците.

Недостатъци на винтови компресори

Отново ще направя сравнение с буталните компресори, в случая за да посоча недостатъците.

По-висока цена

Когато бутален и винтов компресор с еднаква производителност, според спецификациите им, се съпоставят – обикновено цената на винтовия компресор е 3-4 пъти по-голяма. Но като се има предвид цената на тока напоследък и по-високата ефективност на винтовите компресори, мисля, че те са разумния избор.

По-продължителен ремонт

Ремонтът им е по-продължителен – от порядъка на 7-10 дни до 1 месец. Това е така поради факта, че фирмите-вносители и търговци, обикновено не държат на склад резервни части. И в такива случаи се налага да се чака да бъдат поръчани и доставени от производители, след което да бъде отремонтиран. За сравнение при буталките (жаргонното название на бутални компресори), където ако някоя част липсва може веднага да се подмени цялата глава и тя обикновено е около 30% от цената на нов компресор.

По-висока цена на консумативите

Внимание! При избора на винтов компресор питайте колко ще Ви струва смяна на филтрите (3броя) и маслото. След какъв период трябва да се подменят и какво количество масло побира. Понякога се получава, че първоначалната цена на компресора е приятно по-ниска от други, НО смяна на масло и филтри може да достига до 1000лв. Ще Ви дам ориентировъчни цени за предлаганите от нас винтови компресори:

  • Масло VR46 -5L. – около 56лв.с ДДС
  • Филтри (маслен, въздушен и маслоулавящ – около 250лв. с ДДС

Смяна след:

  • маслен филтър – 1000 работни часа
  • маслоулавящ филтър – 2000 раб.часа
  • въздушен филтър – 2000 раб.часа
  • масло- 1000 раб.часа

Разгледайте нашите предложения, като имайте предвид, че предлагаме възможност за поръчка на компресор от целия каталог на BAMAX Италия. Не се колебайте да се свържете с нас. Успех в избора.

инж.Иван Атанасов

X